POLITECHNIKA WARSZAWSKA

 

Zarządzenie nr 39
Rektora Politechniki Warszawskiej
z dnia 22 grudnia 2003 r.

 

w sprawie zapewnienia profilaktycznych posiłków i napojów pracownikom Politechniki Warszawskiej

 

Na podstawie § 52, ust. 1, lit. k Statutu Politechniki Warszawskiej, w związku z art. 232 Kodeksu Pracy i Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów ( Dz. U. nr 60, poz. 279 ) w porozumieniu z działającymi w PW organizacjami związków zawodowych, zarządza się co następuje :

 

§ 1

 

Zarządzenie stosuje się do:

  • wydziałów i kolegiów,
  • pozawydziałowych jednostek organizacyjnych,
  • Biblioteki Głównej,
  • jednostek organizacyjnych administracji centralnej PW.

 

§ 2

 

  1. Pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, spełniających w danym dniu wymagania określone w załączniku nr 1 przysługują:
  • posiłki w formie jednego dania gorącego,
  • napoje, których rodzaj i temperatura powinna być dostosowana do warunków wykonywania pracy.
  1. Skład posiłków musi być zgodny ze składem określonym w § 2. ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz.U. nr 60, poz. 279), zwanego dalej "Rozporządzeniem".
  2. Zakład Żywienia Zbiorowego oraz jednostki organizacyjne określone w § 1 zapewniają zachowanie odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów.
  3. Posiłki powinny być spożywane w czasie regulaminowych przerw w pracy.
  4. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej i dostarczane na stanowiska pracy.
  5. Koszty zapewnienia pracownikom posiłków i napojów pokrywa właściwa jednostka organizacyjna.
  6. Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje.

 

§ 3

 

  1. Kierownicy jednostek organizacyjnych ustalają, w porozumieniu z wydziałowymi społecznymi inspektorami pracy, wykaz stanowisk pracy, w odniesieniu do których istnieje prawdopodobieństwo, że spełniają wymagania zawarte w § 3 ust.1 i § 4. ust. 1 Rozporządzenia.
  2. Bezpośredni przełożeni osób zatrudnionych na stanowiskach pracy określonych zgodnie z ust. 1 przygotowują charakterystyki tych stanowisk wraz z chronometrażem wykonywanych czynności wg formularza stanowiącego załącznik nr 2 do zarządzenia i przesyłają je do Inspektoratu BHP.
  3. Na podstawie złożonych formularzy, Inspektorat BHP określi wydatek energetyczny wykonywanej pracy oraz ustali wykaz stanowisk, na których występują warunki uprawniające do otrzymywania posiłków profilaktycznych lub napojów.
  4. Kierownicy jednostek organizacyjnych, na podstawie otrzymanych wykazów, zlecają Zakładowi Żywienia Zbiorowego wydawanie posiłków pracownikom zatrudnionym na stanowiskach, o których mowa w punkcie 3.
  5. Decyzje w sprawie wydawania napojów na stanowiskach spełniających wymagania określone w poz. 4, 5 i 6 tabeli stanowiącej załącznik nr 1 do zarządzenia podejmują kierownicy właściwych jednostek organizacyjnych w § 1.

 

§ 4

 

Jednostki organizacyjne określone w § 1 zapewniają posiłki pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.

 

§ 5

 

  1. Kierownicy jednostek organizacyjnych określonych w § 1 i kierownik Inspektoratu BHP zorganizują czynności określone w § 3 w ten sposób, aby:
  • charakterystyki, o których mowa w § 3 ust. 2, zostały przesłane po raz pierwszy do Inspektoratu BHP w ciągu 30 dni od dnia wejścia w życie zarządzenia,
  • wydawanie posiłków i napojów zgodnie z niniejszym zarządzeniem rozpoczęło się nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia jego wejścia w życie.
  1. Dane, o których mowa w § 3 ust. 1-3, należy aktualizować na bieżąco, stosownie do zmian w organizacji pracy oraz zmian warunków pracy na stanowiskach, do których stosuje się zarządzenie.

 

§ 6

 

Traci moc zarządzenie nr 36 Rektora PW z dnia 19 grudnia 1986 r. w sprawie posiłków profilaktycznych i regeneracyjnych wzmacniających.

 

§ 7

 

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania

 

 

REKTOR
prof. dr hab. Stanisław Mańkowski